Lantionpohjan kiputilat, syyt ja hoitomuodot
Tässä blogitekstissä SUHKin fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja Sara Seppäläinen käsittelee kohtauksellista ja kroonista lantionpohjan kipua vulvallisten näkökulmasta. Mainittakoon, että esimerkiksi kohtauksellinen lantionpohjan kipu ei aina liity genitaaleihin ja näin ollen voi esiintyä sukupuolesta riippumatta. Krooninen ulkosynnyttimien kiputila vulvodynia taas on ainoastaan vulvallisilla henkilöillä esiintyvää kipua.
Kohtauksellinen lantionpohjan kipu
Ilmiö on melko yleinen. Kipu on vaikeasti paikannettavissa, se saapuu ennalta arvaamatta, kestää sekunneistä tuntiin ja on usein hyvin tuskallinen. Kivun esiintyessä ennalta arvaamatta, on sitä vaikea tieteellisesti tutkia. Tästä syystä on myös vaikea sanoa mikä kivulle altistaa.
Kivun tuottaa todennäköisesti lantionpohjan kramppi, johon hoitokeinona on muun muassa lantionpohjan rentouttaminen eri keinoin kohtauksen aikana:
- Hermostoa rauhoittava hengitys auttaa rentouttamaan lihaksia
- Lämpöpakkaus/kylpy välilihan/peräaukon alueelle
- Lantionpohjan lihasten kiinnityskohtien hieronta/painelu
- Peräaukon venyttely
- Ulostusliikkeen simulointi
Kiputila saattaa yhtä hyvin olla kertaluontoinen, tai harvakseltaan uusiva kuukauden tai vuodenkin aikajänteellä. Kohtausten välillä ei esiinny mitään oireita.
Fysioterapiassa voidaan tarkastella lantionpohjan lihasten tilaa ulkoisesti tunnustellen ja/tai sisäkautta tutkien. Löydösten mukaan ehdotetaan hoidoksi usein lantionpohjan lihasten hierontaa ja ohjataan muita rentoutustekniikoita yksilöllisesti kotiin tehtäväksi.
Krooninen vulvan alueen kipu
Vulvodynia määritellään krooniseksi kiputilaksi ulkosynnyttimissä, joka on kestänyt vähintään kolme kuukautta. Kipu voi olla kosketukseen kuten yhdyntään liittyvää, mutta kipu voi olla myös kosketuksesta riippumatonta ja esiintyä ennakoimattomasti. Vulvodynian kesto voi olla muutamasta kuukaudesta aina läpi elämän kestäviin kipuihin. Kivut voivat poistua kokonaan, mutta joskus kivut myös palaavat takaisin oltuaan poissa.
Vulvodynian etiologia eli syy tunnetaan edelleen huonosti. Tämä voi olla myös yksi niistä syistä, joiden takia vulvodynia on alidiagnosoitu. On kuitenkin pystytty tunnistamaan joitakin vulvodynialle altistavia tekijöitä. Näistä tekijöistä esimerkkejä ovat muun muassa aikaisin aloitettu tai pitkäkestoinen yhdistelmäehkäisyn käyttäminen sekä toistuvat paikalliset bakteeri- ja hiivatulehdukset.
Vulvodynia ilmenee monin eri muodoin, jotka eroavat toisistaan ennen kaikkea oireiden perusteella. Yleisimmin esiintyvät vulvodynian muodot ovat paikallinen vestibulodynia ja yleistynyt vulvodynia, joista jälkimmäisessä kipualue on epätarkempi. Kivun jaottelu tietyn vulvodynian ilmenemismuodon alle on ajoittain haastavaa. Siksi myöskään tässä kirjoituksessa esitetyt jaottelut piirteineen ovat yksinkertaistettuja.
Vestibulodynia
Vestibulodynian oireet ovat selkeimmin paikannettavissa kipupisteinä emättimen suuaukolle. Kipupisteet sijaitsevat emättimen ympärillä usein alhaalla kello viiden ja seitsemän kohdalla. Kipua voi esiintyä yhdessä tai useammassa pisteessä.
Vestibulodyniassa esiintyviä piirteitä ovat muun muassa:
- Emättimen suuaukko on kosketusarka. Tuntohermoja on tavallista enemmän kuin oireettomille vulvallisilla.
- Lantionpohjan lihakset saattavat olla ylijännittyneet tai kärsiä emätinkourituksista eli vaginismista.
- Tampoonin tai kuukupin asettaminen aiheuttaa kipua.
- Penetraatiooon tai yhdyntään liittyy kipua.
- Limakalvot saattavat olla kuivat ja arat.
Kipu on äkillistä, ja sitä kuvaavat usein adjektiivit kuten polttava, terävä tai kirvelevä.
Yleistynyt vulvodynia
Tässä vulvodynian muodossa kipu ei provosoidu kosketuksesta eikä sillä ole selkeitä kipualueita. Kivussa on kyse hermokivusta, joka voi tuntua epämääräisenä laajallakin alueella. Yleistynyt vulvodynia ei yleensä aiheuta haasteita tai kipua yhdynnässä. Kivun tyypillinen piirre on paheneminen iltaa kohti sekä kipeytyminen pitkään istumisen myötä. Kivun on mahdollista säteillä peräaukon alueelle, virtsateihin, pakaroihin, reisiin tai alaselkään.
Oireista tai ilmenemismuodosta riippumatta vulvodyniaan eli naisten sukuelinten kipuun on saatavilla apua.
Lantionpohjan fysioterapiasta apua vulvodynian hoitoon
Lantionpohjan fysioterapia tarjoaa monia keinoja lievittämään vulvodynian oireita. Jo pelkkä vastaanottokäynti voi monesta tuntua huojentavalta, kun pääsee keskustelemaan asiasta ymmärtävän ammattilaisen kanssa. Usein keskustelu aiheen ympärillä auttaa hahmottamaan omaa tilannetta paremmin. Hoitokeinoista kuuleminen rauhoittaa ja luo uskoa siihen, että tilanteeseen on todella olemassa apua.
Hoitotoimet valitaan aina yksilöllisestit oireiden mukaan. Hoitotoimenpiteitä ovat esimerkiksi:
- Desensitisaatio eli kipupisteiden siedätys. Kipupisteiden siedätyksessä kipualuetta totutetaan kosketukseen ja pyritään näin vähentämään kipuherkkyyttä. Tarkoituksena on samalla tuottaa uudenlaista viestiä myös aivoille siitä, ettei alueen kosketus ole aina yhtä kuin kipu. Peilin käyttöä suositellaan palautteen vahvistajana.
- EMG eli biopalaute, jossa emättimeen asetettavan anturin avulla on mahdollista saada reaaliaikaista palautetta lantionpohjan lihasten rentoutus- ja jännitystilasta sekä sitä kautta oppia säätelemään lihasten jännitystä. Se kehittää kehotuntemusta ja vähentää niin fyysistä kuin psyykkistä jännitystä esimerkiksi penetraatiotilanteita kohtaan.
- Sähkökipuhoito emättimen kautta on kivuton hoito, jossa hoitovirran voimakkuus säädetään asiakkaan tuntemusten mukaan.
- Emätintä ympäröivien lihasten venyttely esimerkiksi sormien tai dilataatiosauvan avulla.
- Hengitysharjoitukset muun muassa osana riittävää paineiden vaihtelua vartalolla.
- Liikkuvuusharjoittelu lonkan ja lantion alueilla.
- Erilaisten rentoutumiskeinojen opettelu.
Erilaisista seksitavoista keskusteleminen on myös tärkeä osa fysioterapiaa. Hoitotoimenpiteet valitaan yhdessä asiakkaan kanssa.
Moniammatillinen osaaminen on tärkeää vulvodynian hoidossa
SUHK Mamalta löydät lantionpohjan fysioterapian sekä seksuaalineuvonnan palvelut, joista tiedetään olevan apua vaivan hoidossa. Vulvodynian hoidossa pidämme tärkeänä, että asiakkaalla on kontakti myös lääkäriin. Mikäli asiakas kaipaa apua lääkärin valinnassa, on meillä antaa siihen vinkkejä. Lisäksi SUHK Kipuasema tarjoaa apua kaikille lantionpohjan kivusta kärsiville.
Noin 15 % on kärsinyt jossain vaiheessa elämäänsä vulvodyniasta. Hoitamaton vulvodynia vaikuttaa monin tavoin elämänlaatuun ja seksuaalielämään. Älä jää asian kanssa yksin!
Tekstin kirjoittaja Sara Seppäläinen on vuosikymmentä lantionpohjan kipujen parissa asiakkaita hoitanut lantionpohjan fysioterapeutti ja seksuaalineuvoja. Saralle voit varata ajan niin Helsingin Kampin kuin Espoossa sijaitsevan Espoonlahden toimipisteeseen.