Hieronta on monipuolinen hyvinvoinnin lähde
Hieronta on ollut osa ihmiskunnan hyvinvointia ja terveyttä yli tuhannen vuoden ajan, ja sillä on lukuisia terveydellisiä hyötyjä, jotka ulottuvat fyysisestä hyvinvoinnista aina henkiseen tasapainoon asti. Tässä artikkelissa SUHK Etu-Töölön urheiluhieroja Pasi Jokinen kertoo omaa ammatillista näkemystään siitä, kuinka monipuolinen hoitomuoto hieronta on, ja miten se vaikuttaa erityisesti kehon ja mielen hyvinvointiin.
Hieronnan eri tyylit ja tekniikat
Hieronta on kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka kohdistuu kehon eri osiin ja järjestelmiin. Se perustuu suurimmaksi osaksi käsillä tehtäviin liikkeisiin ja paineeseen, jolla pyritään parantamaan verenkiertoa, rentouttamaan lihaksia ja poistamaan kehosta kuona-aineita, sekä pyritään edesauttamaan kehon mahdollista palautumista lihaksissa ja hermostossa. Hieronta voidaan jakaa eri tyyleihin, kuten esimerkiksi klassiseen hierontaan ja urheiluhierontaan, sekä niiden sisällä oleviin erityyppisiin hoitoihin, kuten rentouttavaan, ennaltaehkäisevään, palauttavaan, suorituksiin valmistavaan ja lihasta muokkaavaan hoitoon.
Hieronnan vaikutukset fyysiseen hyvinvointiin
Hieronta vaikuttaa ensisijaisesti ihmisen fyysiseen hyvinvointiin. Hieronnan aikana pyritään rentouttamaan lihaksia ja lieventämään kireyksiä. Tämä voi lievittää lihaskipuja ja jännityksiä, parantaa lihasten joustavuutta ja ehkäistä mahdollisia lihaskramppeja. Hieronta auttaa myös parantamaan nivelten liikkuvuutta, mikä voi olla erityisen hyödyllistä esimerkiksi nivelrikosta tai vammoista kärsiville. Lisäksi hieronta edistää verenkiertoa, mikä puolestaan parantaa hapen ja ravinteiden kulkeutumista kehon eri osiin. Tämä auttaa soluja uusiutumaan ja edistää siten yleistä terveyttä.
Fyysisistä vaivoista, esimerkiksi niska- ja hartiakivuista kärsivät, voivat saada helpotusta hieronnasta, koska se rentouttaa kireitä lihaksia ja auttaa oikaisemaan ryhtiä. Hieronta voi myös vähentää päänsärkyä ja migreeniä, sillä se lievittää niskan ja hartioiden jännityksiä, jotka ovat päänsäryn yleisimpiä aiheuttajia.
Hieronnan vaikutukset henkiseen hyvinvointiin
Hieronta ei kuitenkaan vaikuta pelkästään fyysiseen hyvinvointiin, vaan sillä on myös merkittäviä vaikutuksia mielen hyvinvointiin. Hieronta on tunnetusti rentouttava kokemus, joka auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta. Hieronnan aikana keho tuottaa endorfiineja, jotka ovat kehon luonnollisia mielihyvähormoneja. Tämä voi saada aikaan mielihyvän tunteen ja auttaa rentoutumaan entistä syvemmin. Lisäksi hieronta voi parantaa unen laatua, mikä on olennainen osa stressin hallinnassa.
Hieronta voi myös auttaa parantamaan keskittymiskykyä ja henkistä selkeyttä. Monet ihmiset kokevat hieronnan aikana syvää rentoutumista ja mielen tyhjentymistä, mikä voi auttaa heitä selkiyttämään ajatuksiaan ja ratkaisemaan ongelmia. Hieronta voi myös edistää kehon ja mielen yhteyden vahvistumista, mikä voi auttaa ihmisiä tuntemaan itsensä tasapainoisemmaksi ja tietoisemmaksi omasta kehostaan.
Hieronta osana kokonaisvaltaista terveydenhoitoa
Hieronta on parhaimmillaan myös osa kokonaisvaltaista terveydenhoitoa. Monet terveydenhuollon ammattilaiset suosittelevat hierontaa osana hoitoa erilaisiin vaivoihin, kuten selkäkipuihin, nivelongelmiin ja stressin hallintaan. Hieronta voi täydentää lääketieteellistä hoitoa, ja auttaa nopeuttamaan toipumista. Hierontaan et kuitenkaan tarvitse lääkärin lähetettä tai suositusta, vaan voit tulla hoitoon milloin tahansa.
On myös tärkeää muistaa, että hieronta ei ole ratkaisu kaikkiin terveysongelmiin. Hieronnasta voi myös olla joissakin tilanteissa haittaa, kuten tulehduksen akuutissa vaiheessa tai tietyissä sairauksissa. Mikäli tiedät itselläsi olevan jonkin sairauden, on ennen hieronnan aloittamista aina hyvä keskustella oman terveydenhuollon ammattilaisen kanssa varmistaaksesi, että hieronta on sinulle turvallista ja sopii omaan terveydentilaasi.
Mitä eroa urheiluhieronnalla on klassiseen hierontaan?
Varsinaisesti urheiluhieronnalla ja klassisella hieronnalla ei ole mitään eroa hierontaotteiden ja tekniikoiden näkökulmasta. Molemmissa koulukunnissa hierojat ovat kykeneviä tekemään esimerkiksi rentouttavaa tai lihasta muokkaavaa hierontaa, missä hierontaotteiden paineen säätäminen on keskeisessä roolissa. Sen sijaan urheiluhierojalla on koulutuksensa puolesta hiukan enemmän tietotaitoa ja ymmärrystä huippu- tai kilpaurheilijan arjesta. Esimerkiksi eri harjoituskausilla urheilija voi tarvita erityyppistä hierontaa, jotta siitä saadaan maksimaalinen hyöty osana urheilijan kehonhuoltoa, ja se toimii tukena harjoitus- tai kilpasuorituksissa urheilijan vaatimalla tasolla. Vääränlainen hierontatekniikka väärässä tilanteessa voi olla jopa negatiivinen tekijä urheilijan kehonhuollon ylläpitämisessä tai kilpasuorituksiin valmistautumisessa.
Mutta voiko urheiluhieronnassa käydä, vaikka ei olisi urheilija?
Ehdottomasti voi käydä! Hyvin pelkistettynä, kaikilla meillä ihmisillä on lihaksia, luita ja niveliä, jotka kuluvat ja rasittuvat pienestäkin liikkumisesta, joten urheiluhieronta hoitomuotona sopii kaikille. Urheiluhieronnassa on kyse tietotaidosta, jonka avulla hieroja ymmärtää ihmistä kokonaisuutena paremmin ja palvelee häntä parhaaksi näkemällään tavalla. Meillä tyypillisin asiakas on itse asiassa keski-ikäinen päätetyöntekijä. Asiakkaan iällä tai liikuntataustalla ei siis ole väliä, sillä urheiluhieronnasta voivat hyötyä aivan kaikki.
Urheiluhieronnan sopivuus etenkin päätetyöskentelijöille näyttäytyy tänä päivänä myös yritysten tarjoamissa työsuhde-eduissa. Joiltakin isoilta yrityksiltä löytyy jopa oma hierontapalvelu toimistolta. Ylipäätään hierontaetujen tarjoaminen työntekijöille vapaa-ajalla laajenee jatkuvasti. Urheiluhierontaa on mahdollista maksaa myös SUHKilla muun muassa Epassin, Smartumin ja Edenredin hyvinvointi- ja hierontaeduilla.
Mistä oikeanlainen hieroja juuri minulle?
Hierojia löytyy maailmasta moneen lähtöön, ja kaikki ovat omanlaisiaan persoonia. Osalla saattaa olla tietotaitoa enemmän kuin toisella, ja osa puolestaan on erikoistunut johonkin osa-alueeseen. Lähtökohtaisesti kaikki hierontakoulutuksen käyneet ihmiset ovat alan ammattilaisia, joilla on oikeat avaimet tiedon hankkimisessa ja hoidon antamisessa.
Kuten arkipäiväisissä ihmiskontakteissa niin myös hieronnassa kommunikointi on tärkeä osa hyvää hoitotapahtumaa. Hierojan ammattinimikkeen takana on ihminen, joka tarvitsee yhteistyötä asiakkaan kanssa hoitosuunnitelman tekemiseksi. Hieroja ei ole ajatustenlukija, eikä siis voi yksin tehdä päätöksiä asiakkaan kehoon liittyen.
Hierontaan tulon syy ja hoitotarve on aina ihmisestä ja tilanteesta riippuen erilainen. Mitä paremmin ymmärrämme toisiamme ja keskustelemme, sitä paremmin hieroja pystyy toteuttamaan asiakkaan toiveita ja tarpeita hoitotilanteessa sekä antamaan mahdollisia jatko-ohjeita. Lähtökohtaisesti ihminen on itse parhaiten tietoinen omasta kehostaan ja sen tuntemuksista. On siis todella tärkeää löytää itselleen sellainen hieroja, joka ymmärtää kulloisenkin tilanteen ja tarpeet, ja jonka kanssa yhteispeli toimii sujuvasti.
Täytyykö hoidon aikana kommunikoida hierojan kanssa? Eikö voi vain olla hiljaa ja rentoutua?
Vaikka kommunikointi ja hoitoon tulemisen syyn keskusteleminen on tärkeää, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että hoidon aikana pitäisi jatkuvasti keskustella. Esimerkiksi joillekin kehon rentoutumisen ja hieronnasta nauttimisen edellytyksenä voi olla hiljaa oleminen. Sen esiintuominen ei ole epäkohteliasta, vaan omat toiveet ja tarpeet kannattaa tuoda esiin jo ennen hieronnan alkamista.
Hieronnan hyödyt pähkinänkuoressa
Hieronta on loppupeleissä todella monipuolinen ja matalan kynnyksen hoitomuoto erilaisiin vaivoihin ja tilanteisiin. Hierontaa suositellaan kaikille osaksi monipuolista hyvinvointia. Hoidon voimakkuus säädetään aina asiakkaan toiveiden mukaisesti. Meillä SUHKilla saat juuri sellaista hoitoa mitä haluat ja tarvitset! Mikäli mielessäsi on tietty vaiva, johon pohdit hieronnan sopivuutta, voit aina olla meihin yhteydessä esimerkiksi verkkosivujen oikeasta alakulmasta löytyvän Messenger keskustelupalvelun kautta, sähköpostitse info@suhk.fi tai toimipisteiden yhteystietojen kautta.
Artikkelin kirjoittaja Pasi Jokinen on toiminut urheiluhieronnan parissa jo vuodesta 2018 alkaen. SUHK Etu-Töölön toimipisteessä hän tarjoaa asiakkaille urheiluhieronnan lisäksi purentalihasten käsittelyä. SUHK Etu-Töölön toimipiste sijaitsee Nervanderinkadulla noin 500 metrin päässä Kampista. Varaa aika Pasin vastaanotolle!