”Golfin pelaajilla yleisimmät vamma- ja kipualueet ovat olkapää, kyynärpää, ranne ja alaselkä. Vammat ovat useammin rasitusperäisiä, eli toistuvan yksipuoleisen liikkeen seurausta”, kertoo SUHK Suomenojan fysioterapeutti Katja Vuotilainen.
Golffarin alaselän kiputilat
Alaselkäkipu on yleinen vaiva kaikenikäisten golfin pelaajien keskuudessa, eikä eroa esiintyvyydessä ole amatöörien ja ammattilaisten välillä. Tutkimusten mukaan alaselkää kuormittavia tekijöitä golfkierroksen aikana ovat pitkät kävelymatkat, vääränlaiset kengät, toistuva toispuoleinen liike, golfbägin kantaminen selässä sekä tekniikkavirheet.
Golfissa alaselälle kuormittavin on lyöntiliike eli svingi, joka vaatii hyvää liikkuvuutta, koordinaatiota, tasapainoa ja voimaa keskivartalon sekä lonkan alueelta. Ihmiskeholle golflyönti on vaativa, sillä lyönnissä monien nivelien yhteistyöllä tapahtuu nopea ja laaja liike. Etenkin pitkissä aloituslyönneissä liike lähtee jaloista. Lantion ja keskivartalon alue välittää voiman ylävartaloon ja käsiin lyönnin aikana. Liike on yksipuolinen ja epäsymmetrinen, joten se kehittää jatkuvan harjoittelun ja pelaamisen seurauksena vartalon lihaksia epätasaisesti.
Yhden golfkierroksen aikana tulee jatkuvaa toispuoleista liikettä, jonka takia tekniikan kasassa pitäminen on tärkeää. Yleisimpiä tekniikkavirheitä on lyönnin kierron aikana tapahtuva sivuttain taivutus sekä liiallinen selkärangan kierto. Tutkimusten mukaan golfmailan pituus voi vaikuttaa tekniikkaan ja olla yksi tekijä alaselkäkivun synnyssä.
Lonkkien alentunut liikkuvuus voi aiheuttaa alaselkäkipua. Jos lonkista ei tule tarpeeksi sisä- ja ulkokiertoa svingin aikana, liike tulee liikaa alaselästä, joka aiheuttaa ylikuormitusta sen rakenteille.
Keskivartalon lihasten toimintaa on myös tutkittu golflyönnin aikana. Tutkimuksissa on huomattu, että alaselkäkipuisilla golffareilla on keskivartalon lihasten aktivoitumisen toimintamalli muuttunut ja lihaskestävyys alentunut.
Fysioterapeutin apu alaselkäkipuihin
Fysioterapeutit osaavat tutkia ja analysoida liikettä sekä toimintakykyä. Heidän osaamiseen kuuluu nimenomaan arvioida lihasten aktivoitumista ja kuinka kehon eri osat liikkuvat suhteessa toisiinsa. Näin he pystyvät tekemään yksilöllisiä harjoitusohjelmia asiakkaalle. Fysioterapeuteilla on myös manuaalisten tekniikoiden osaamista, joilla on mahdollista esimerkiksi helpotettua kipua, ja näin lisätä harjoitteiden tekemisen vaikuttavuutta. Golfkausi on Suomessa suhteellisen lyhyt.
”Omasta kokemuksesta alaselän kivuista kärsiviä golffareita tulee siinä vaiheessa vastaanotolle, kun golfkausi alkaa ja ensimmäiset täydet kierrokset on pelattu. Tai siinä vaiheessa, kun golfia ei enää pystytä alaselän kivun takia täyttä kierrosta pelaamaan. Asiakkaita haastatellessa olen huomannut, että golfkauteen lähdetään usein aika kylmiltään. Talven aikana on ehkä käyty lyömässä sisällä palloa, mutta mitään muuta valmistavaa ei välttämättä ole tullut tehdyksi. Joten tässä syksyllä, kun golfkausi alkaa tulemaan päätökseen niin alkaisi olla hyvä hetki tulla fysioterapeutin juttusille. Tällöin ensi kevään golf kauden avauksesta olisi mahdollista tehdä mukavampaa, kun kehoa olisi valmisteltu jo talven aikana fysioterapeutin yksilöllisillä ohjeilla.”
Alaselkäkipu on myös yksi yleisimmistä syistä hakeutua SUHK Kipuasemalle.
– Katja Vuotilainen, Fysioterapeutti ja urheiluhieroja, SUHK Suomenoja –